Γυμνάσιο Μασάρων

Ενημέρωση Εκδηλώσεις Προγραμματα
 
Mar
28
2012
Ημερίδα Αιθρία 28 Μαρτίου 2012

 

Στο Γυμνάσιο των Μασάρων την Τετάρτη 28 Μαρτίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο κύκλος των πέντε ημερίδων που διοργάνωσε η ομάδα «Αιθρία», με τίτλο: «Ελάφι, Δάσος, Πυρκαγιές, Άνθρωποι: Κι όμως, μπορούν να συνυπάρχουν!».



Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του γυμνασίου, όπου παραβρέθηκαν οι μαθητές και οι καθηγητές του σχολείου. Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι από την Αιθρία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρόδου. Εκ μέρους της τοπικής κοινότητας μίλησε ο κος Δημήτρης Ζερβός, κάτοικος Μασάρων. Την ημερίδα προλόγισε ο διευθυντής του Γυμνασίου, κ. Βολονάκης.

Με την ομιλία του ο κ. Ζερβός, ηλικίας 80 ετών, μας μετέφερε παλιά, όταν οι κάτοικοι του χωριού ήταν αγρότες και ζούσαν από τη γη, αυτοί και τα ζώα τους. Μας μίλησε για τότε που καλλιεργούσαν σιτάρι, ρόβι, λαθούρι και βρώμη στα βουνά των Μασάρων, αλλά και αμπέλια στον κάμπο της περιοχής. Μάλιστα, οι αμπελώνες ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένοι στα Μάσαρι και τη Μαλώνα, και τα δυο χωριά ήταν οι κύριοι τροφοδότες με σταφύλια της οινοποιίας Καΐρ.

Ακόμα, αναφέρθηκε στο χαρακτηριστικό τύπο σπιτιών που επικράτησαν στα Μάσαρι μετά το σεισμό του 1863, τους καρβασαράδες. Οι καρβασαράδες είναι στενόμακρα οικήματα, δυο δωματίων. Στο μπροστινό δωμάτιο έμεναν οι άνθρωποι και στο πίσω τα ζώα τους. Κάποιοι καρβασαράδες έχουν διασωθεί ακόμη στο χωριό.

Η ημερίδα στα Μάσαρη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γυμνασίου Μασάρων και του Πολιτιστικού Συλλόγου Μασάρων «Το Καμμυρί». Τους ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοξενία και την υποστήριξή τους.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι οι πέντε ημερίδες που πραγματοποίησε η Αιθρία σε πέντε διαφορετικά χωριά της Ρόδου υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενέργειες Προστασίας και Ανάδειξης του Πλατωνιού της Ρόδου», το οποίο χρηματοδοτείται από το τοπικό πρόγραμμα Leader ΠΑΑ, που διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου.

Πηγή : Ροδιακή

 

AJAX Google Translator

Μαθητές εν δράσει

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική μας εφημερίδα
Διαφήμιση

[+]
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • default color
  • blue color
  • green color